Stockholms första fasadrenovering

”Jo, jag sa just det att det inte är vanligt i dessa tider att man hör om fasadrenovering i Stockholm” sa mannen som nu stod öga mot öga med Frank utanför dennes port. Det var väldigt tydligt att han var från överklassen och sådana människor ska man inte bråka med. Det var ett som var säkert, särskilt under denna tid. Frank gjorde allt för att inte spilla över sin attityd mot mannen, utan framgång.

  • ”Ja, just precis. Det har ju egentligen inte funnits fasadrenovering i Stockholm förut. Så egentligen kan man säga att det aldrig tidigare funnits en tid för det. Ja, förutom nu då. Eftersom vi nu startat Stockholms första firma inom fasadrenovering.”

Lika tydlig som mannens vidunderliga mustasch var, lika tydligt var det att han inte gillade den respons han fått. I nästa ögonblick avslöjade hans ansiktsuttryck att han trots allt lät det passera. Han behövde nog verkligen komma i kontakt med Frans i avseende fasadrenovering i Stockholm. Han tog överlägsen ton:

  • ”Jaha, min gode man. Vad kan du göra då? Det står här..” sa han och slog sin käpp mot träskylten som satt utanför dörren. ”Stockholms första fasadrenovering. Vad ska det betyda? Vad har ni egentligen gjort? Kan du kanske peka på en byggnad någonstans så att jag kan se vad ni går för, va?”

Mannen förvånades över att Frank tog ett kliv ut på tröskeln och ställde sig bredvid mannen. Han var nu närmare mannens mustasch än han hade velat men för att ge svar på tal höjde han sin hand – och tummen likaså – och pekade på byggnaden han just stigit ut ifrån. 

  • ”Den här byggnaden. Det är den första i Stockholm vi någonsin utförde fasadrenovering på. Sedan har du också den där” sa han och riktade sitt pekfinger mot ett orange hus längre ner på gatan. ”Det är det andra huset i Stockholm vi genomförde fasadrenovering på. Kom herrn från Slussen?”
  • ”Ehm, ja hur så?”
  • ”Då kommer Ni se ytterligare 4 hus på vägen tillbaka. Alla dessa hus, på denna ö i Stockholm, har vi genom arbetat med fasadrenovering på. Ni kommer tydligt se vilka det är tal om, det kan jag garantera herrn.”

Det uppstod en tystnad och Frank – som var en människokännare – kunde läsa av att mannen var både förvånad och imponerad på samma gång. Han harklade sig, tog sin käpp till sidan, greppade kring brättet på sin hatt och backade sedan efter att ha sagt:

  • ”Gott så. Jag återkommer om fasadrenovering för min fastighet i Stockholm. God afton”